logo
  • Radno vrijeme deponije

    Ponedjeljak-nedjelja (7:00-23:00h)

  • Telefon

    00 387 32 446 360

  • Adresa

    Mošćanica bb, 72000 Zenica, BiH01

Jan

Osnovci iz Kaknja na Regionalnoj deponiji 'Mošćanica'

U okviru projekta, pod nazivom ,,Podizanje nivoa znanja i javne svijesti o pravilnom zbrinjavanju otpada, kojeg realizira Resursni ekološki centar Kakanj (REC Kakanj) uz podršku Općine Kakanj, u decembru 2013.godine organizirana je posjeta učenika i nastavnika kakanjskih osnovnih škola Regionalnoj deponiji ,,Mošćanica“ Zenica.Cilj navedenog Projekta i ove posjete je bio podići nivo znanja i javne svijesti o pravilnom upravljanju otpadom kod naših najmlađih članova zajednice, te upoznati ih sa savremenim metodama zbrinjavanja otpada.

Pored učenika koji su u ovom slučaju bili primarna ciljana grupa, učestvovali su i predstavnici Općine Kakanj, te nastavnici-voditelji eko sekcija.

Gostima iz Kaknja prezentiran je i cjelokupan postupak zbrinjavanja otpada na Regionalnoj deponiji 'Mošćanica' od momenta ulaska kamiona sa otpadom u krug Deponije, njegovog vaganja, do zbrinjavanja u za to predviđene kasete, i izlaska kamiona sa Deponije.

Učesnici su imali priliku da prilikom obilaska Deponije upoznaju sve segmente koje podrazumjeva postojanje ovakvog tipa deponija. Između ostalog, imali su priliku pogledati i proces baliranja izdvojene PET ambalaže i starog papira, te njihovu pripremu za odvoz na reciklažu.

Znanja i iskustva koja su stekli u okviru ove posjete, učenici koji su i članovi eko sekcija prenijet će na svoje prijatelje, te će stećena znanja, iskoristiti u daljnjem radu svoje eko sekcije.


www.rdm.ba