logo
  • Radno vrijeme deponije

    Ponedjeljak-nedjelja (7:00-23:00h)

  • Telefon

    00 387 32 446 360

  • Adresa

    Mošćanica bb, 72000 Zenica, BiH01

Jan

Značajni efekti u zaštiti okoliša i zdravlju ljudi

O minulom radu deponije «Mošćanica» na press konferenciji govorio je direktor Društva Emir Zukić, a prisustvovali su joj još Almas Porča, član Nadzornog odbora Društva, Esad Selimspahić, nekadašnji predsjednik Skupštine MZ Mošćanica i Ernad Hodžić, predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice.

- Dvije godine rada Regionalne sanitarne deponije «Mošćanica» možda jeste mali period, ali zbog prirode djelatnosti kojom se bavimo i činjenice da smo «pioniri» adekvatnog zbrinjavanja komunalnog otpada u BiH, te da smo među prvima od malobrojnih na području država ex Jugoslavije, cijenimo da ovaj datum treba obilježavati , kako bismo javnost podsjetili na važnost pitanja upravljanja otpadom, te na vrlo konkretan način pokazali efekte sanitarne deponije u zaštiti okoliša i zdravlja ljudi, istakao je direktor Zukić.

Od 5. juna 2008. do 31. maja 2010. godine na «Mošćanicu» je iz pet općina – Zenice, Travnika, Busovače, Visokog i Žepča, te i iz ostalih korisnica – KPZ Zenica, općina Bugojno, Livno i Albe, deponirano 56 hiljada tona otpada. Pored toga na deponiju je u pomenutom periodu odloženo i četiri hiljade tona ostalog bezopasnog otpada, uglavnom građevinskog. U cilju uštede prostora kaseta, na deponiji se izdvajaju i korisne komponente, poput «pet» ambalaže, dosada izdvojeno oko stotinu tona, kartona i papira – 160 tona, tvrde plastike – 200 tona, otpadnog drveta, metala i stakla, automobilskih guma – 8.800 komada.... Time je «spasen» odlagališni prostor kaseta za odlaganje oko četiri hiljade tona otpada.