logo
  • Radno vrijeme deponije

    Ponedjeljak-nedjelja (7:00-23:00h)

  • Telefon

    00 387 32 446 360

  • Adresa

    Mošćanica bb, 72000 Zenica, BiH01

Jan

Posjeta Načelnice Općine Visoko Regionalnoj deponiji 'Mošćanica'

U utorak, 07. januara 2020. godine načelnica Općine Visoko G-đa Amra Babić i direktor Javnog komunalnog preduzeća „Visoko“ Gosp. Hasan Prelić posjetili su Regionalnu deponiju „Mošćanica“.

Na sastanku sa direktorom Regionalne deponije „Mošćanica“ Zukić Emirom gosti su upoznati sa rezultatima rada Deponije na poslovima zbrinjavanja otpada, te se razgovoralo o daljoj međusobnoj saradnji po osnovu korištenja usluge odlaganja komunalnog otpada na Regionalnoj deponiji 'Mošćanica'.

Ocijenjeno je da je saradnja Privrednog društva 'Regionalna deponija Mošćanica' sa Općinom Visoko i JKP 'Visoko' uvijek bila dobra i korektna, te da tako treba nastaviti i u budućnosti. Općina Visoko je od početka implementacije projekta izgradnje Regionalne deponije 'Mošćanica' pružala podršku ovom projektu i jedna je od prvih općina koja je pristupila konceptu regionalnog zbrinjavanja otpada. U proteklih nešto više od 11 godina rada Regionalne deponije 'Mošćanica' sa područja ove Općine na Deponiju je dopremljeno i odloženo 89.777,17 tona komunalnog otpada. U 2019. godini su zabilježeni najbolji rezultati u dopremi otpada, jer je sa područja općine Visoko na Regionalnoj deponiji odloženo 12.651,39 tona komunalnog otpada. To je rezultat aktivnosti Općine Visoko i JKP 'Visoko' u nastojanju da cijelo područje ove Općine bude pokriveno organiziranim prikupljanje otpada.Tokom posjete, upriličen je obilazak Regionalne deponije 'Mošćanica', te u razgovoru sa direktorom Zukić Emirom Načelnica je informisana sa ekološkim projektima koji su realizovani na Deponiji, kao i projektima koje je potrebno realizirati u narednom periodu.

To se prije svega odnosi na instaliranje postrojenja za prečišćavanje deponijskog filtrata, izgradnju sistema otplinjavanja, te provođenju pripremnih aktivnosti za izgradnju odlagališne kasete druge faze Deponije. Posebno je istaknuta potreba obezbjeđenja sredstava za finansiranje izgradnje druge faze odlagališne kasete jer se radi o sredstvima cca 2,5 miliona KM. U tom smislu, podrška općina koje koriste usluge Regionalne deponije 'Mošćanica' je veoma značajna, a ogleda se kroz uredno izmirivanje obaveza za usluge odlaganja otpada, kako bi Društvo obezbjedilo veći dio sredstava potrebnih za završetak izgradnje nove odlagališne kasete.

Načelnica Amra Babić i direktor Hasan Prelić su izrazili zadovoljstvo ovom posjetom i iskazali svoju podršku planovima i aktivnostima Društva na unapređenju rada i proširenju kapaciteta Deponije.

Direktor Regionalne deponije „Mošćanica“ je također izrazio zadovoljstvo posjetom Načelnice, kao i njenim pozitivnim pristupom ka rješavanju problema u ovoj oblasti, te istakao spremnost za nastavak saradnje na obostrano zadovoljstvo, naglasivši potrebu razvijanja dobrih odnosa sa lokalnom zajednicom.


www.rdm.ba