Tehnička radionica za kvalifikovane operatere deponija u Bosni i Hercegovini (FOTO)
Datum: 05.07.2018U periodu od 20. do 22. juna 2018. godine u Zenici je održana Tehnička radionica za kvalifikovane operatere deponija u Bosni i Hercegovini. Radionica je organizovana od strane Svjetske banke (IBRD-IDA), Švedske razvojne agencije ''SIDA'' i Asocijacije za upravljanje čvrstim otpadom Bosne i Hercegovine (BASWA) pod sloganom ''Izgradnja dugoročne održivosti za integralno upravljanje čvrstim otpadom u Bosni i Hercegovini''.

Pored predstavnika navedenih organizacija učesnici radionice su bili predstavnici regionalnih deponija i komunalnih preduzeća iz BiH koji se bave zbrinjavanjem komunalnog i njemu sličnog neopasnog otpada. Teoretski dio obuke o aspektima pravilnog upravljanja čvrstim neopasnim otpadom su održali konsultanti Svjetske banke Dr. Ali R. Abedini i Scott Garthwaite.

U okviru radionice uprličena je studijska posjeta njenih učesnika Regionalnoj deponiji ''Mošćanica''. Prilikom ove posjete gosti su imali priliku pogledati dokumentarni film o izgradnji Regionalne deponije ''Mošćanica'', a menadžment Privrednog društva ''Regionalna deponija Mošćanica'' na čelu sa direktorom Zukić Emirom je upoznao goste o načinu pravilnog odlaganja otpada uz korištenje inertnog materijala za prekrivku.Također, razgovaralo se i o drugim pitanjima u vezi sa radom Regionalne deponije, kao što je provođenje programa monitoringa okolišnih parametara, upravljanje tehnološkim otpadnim vodamai deponijskim gasovima, poslovima selektiranja otpada i izdvajanja korisnih komponenti iz otpada za potrebe reciklaže i dr.

Pored teoretskog dijela obuke, na prostoru kaseta za odlaganje otpada na deponiji je upriličena i praktična obuka učesnika radionice gdje su predavači Dr. Ali Abedini i Scott Garthwaite, te operateri građevinskih mašina Regionalne deponije demonstrirali pravilan postupak odlaganja otpada.

Na kraju održavanja radionice direktor Privrednog društva ''Regionalna deponija Mošćanica'' i zamjenik predsjednika Asocijacije za upravljanje čvrstim otpadom BiH (BASWA) Gosp. Zukić Emir se zahvalio na posjeti i učesnicima dodijelio certifikate o izvršenoj obuci.
www.rdm.ba

 
 
 
09.01.2020. godine
Posjeta Načelnice Općine Visoko Regionalnoj deponiji ''Mošćanica''
U utorak, 07. januara 2020. godine načelnica Općine Visoko G-đa Amra Babić i direktor Javnog...

04.11.2019. godine
Analiza tipičnog sastava komunalnog otpada odloženog na Regionalnoj deponiji ‘’Mošćanica’’ u periodu od 02.10. do 15.10.2019. godine
U periodu od 02.10. do 15.10.2019. godine uposlenici Privrednog društva ‘’Regionalna deponija...

28.08.2019. godine
Posjeta načelnika Općine Zavidovići Regionalnoj deponiji ''Mošćanica''
Jučer, 21.08.2019. godine načelnik Općine Zavidovići Hašim Mujanović i direktor Javnog komunalnog...

09.08.2019. godine
Uređaj za prečišćavanje deponijskog filtrata na Regionalnoj deponiji ''Mošćanica'' pušten u probni rad
Privredno društvo Regionalna deponija Mošćanica d.o.o. Zenica je ovih dana implementiralo veoma...

 
 
 
 

Copyright © 2010 - Regionalna deponija Mošćanica
Sva prava su zadržana od strane autora stranice!